Üvegezés

HŐSZIGETELŐ ÜVEGEZÉS

HŐSZIGETELŐ ÜVEG

 

hoszigetelo_uvegezesHőszigetelő üveg alatt olyan szerkezetet értünk, ahol a két vagy több üveglapot távtartó választ el egymástól úgy, hogy a lapok között légrés alakul ki, s ezt peremtömítes alakítja egy egységgé. A röviden „hőszig”-nek nevezett hőszigetelő üveg a leghatékonyabb módja az ablakon keresztül történő hőátbocsátás csökkentésének. A hőszigetelő üvegszerkezetek Low-E és / vagy reflexiós üvegbevonatok együttes alkalmazásával hatékony energiamegtakarító eszközzé válnak, és megfelelnek az energetikai előírásoknak. A Low-E bevonatok fokozatos tökéletesedésével csökkent a hőátbocsátás, emellett a távtartók hőszigetelő képességének javítása is egyre fontosabb szerepet tölt be. A kereskedelmi  forgalomban járatosa távtartók általában formázott alumíniumból készülnek, amelyet páraszűrő anyaggal töltenek meg, hogy lekösse a hőszigetelő üvegszerkezet belsejében visszamaradt párát, csökkentve ezáltal a páralecsapódás veszélyét. Habár az alumínium  szerkezetileg erős anyag, az üveggel való találkozási pontja azonban kiváló hővezető, így nagyobb a valószínűsége, hogy hőmérséklet különbség alakul ki az üveg közepe és a pereme között, ami páralecsapódáshoz vezethet és leronthatja a teljes szerkezetre vonatkozó hőátbocsájtási tényezőt (U-értéket).

 

MELEG-PEREM TÁVTARTÓ

A meleg-perem távtartó- technológia további lehetőséget kínál a hőszigetelő képesség javítására, a páralecsapódás és az U-érték csökkentésére. Számos „meleg-perem” távtartó rendszer létezik, amelyek bizonyos fokig mind gyengítik  a fém-üveg érintkezés mentén kialakult hőhidat, ugyanakkor eltérő mértékű szerkezeti integritást kínálnak, így nem egyformán alkalmasak általános felhasználásra. A meleg-perem távtartók a hagyományos alumínium távtartókkal összehasonlítva.

hoszigetelo_uvegezes_02

 

 

3 RÉTEGŰ ÜVEGEZÉS

Napjaink egyik legfontosabb problémája az energia kibocsátás csökkentése. A 2009. évtől Magyarországon is egyre jobban elterjedt a 3-rétegű üvegezés. Ezen szerkezetek használatával, az eddig legtöbbet használt 4-16Ar-4 Low-e (Ug:1,1) szerkezetet lassan felváltja, a 3-rétegű 44 mm-es 4 low-e-16 Ar-4-16 Ar-4 low-e (Ug:0,63) üvegszerkezetet. Így a hőtechnikai tulajdonságok jelentős javításával lehet energiát megtakarítani, komfortérzetünket növelni.

hoszigetelo_uvegezes_03

 

 

 

 

 

 

 

HANGSZIGETELŐ ÜVEGEK

Bizonyára Neked is fontos otthonod nyugalma. Hangszigetelő üvegeink széles választéka áll rendelkezésedre, így nyílászáród rendelésekor eldöntheted, hogy melyik hangszigetelő üveget választod nyílászáródhoz. Egy biztos: az alap üvegekkel szerelt műanyag nyílászáróink megfelelnek a korszerű ablakok nyújtotta hangszigetelési értékeknek (4-16-4 Low-E Plusz Argon esetén 32dB).

NAPVÉDELEM

Sokan nem tudják, de a műanyag nyílászárókhoz az üvegek kiválasztásakor nem csak az Ug (hőátbocsátási) értéket kell meghatározni. A hőszigetelő üvegek un. naptényezős értékét is érdemes figyelembe vennünk, főleg ha nyílászárónk sokat lesz kitéve a nap hatásának. A fényvédő üvegek visszaverik a napsugárzás egy részét, mely így nem melegíti fel a kelleténél jobban belső légterünket. Ennek következtében nyáron kevésbé lesz szükségünk a klíma használatára. A fényvédő üvegek több színárnyalatban ill. clear változatban is elérhetőek!

BIZTONSÁGI ÜVEGEK

Egyre több helyen használnak a régi biztonsági rácsok helyett un. laminált, azaz a 2 üveg közötti ragasztott biztonsági fóliával ellátott hőszigetelő üvegeket. A biztonsági üvegek több fokozatban elérhetőek, így azok szükség szerint lassítják, vagy megfelelő vasalat és üveg kombinációval (R1, R2 biztonsági szintek) megakadályozhatják a betörést. Alkalmazásuk a családi házaktól (pl.: biztosító által előírt típus) akár a bankokig (többféle bankbiztonsági fokozattal) terjedhet.

EDZETT ÜVEGEK (ESG)

Az edzett üvegek hőkezelési eljárással készülnek. A nyers méretre vágott üveglapot felhevítik 650 °C-ra, majd hirtelen hideg levegővel lehűtik. A nagy hőmérséklet
ingadozás által az üveg fizikai tulajdonságai megváltoznak. Az üveg az eljárást követően nagyobb hőmérséklet ingadozásnak áll ellen, így az un. hőtörés jelensége megszűnik. Ezen kívül a hajlítószilárdsága és az ütésállósága is a többszörösére növekszik.

Üveg minták